Blog | Interactieve video is enorm in opkomst.

Interactieve video is enorm in opkomst. In de marketing wereld is de toevoeging van interactie al een bekend fenomeen. Denk maar eens aan de meeste webshops, waar via een zogenaamde shoppable video een customer journey wordt gecreeërd. Je kunt zo in de video aanklikken welke producten jij interessant vindt en met een druk op de knop belanden ze al in je winkelmandje. Interactieve video is daarmee een waardevolle interessante toepassing om te zorgen voor meer conversie en betrokkenheid. De kijker beland in een belevenis waar hij zelf keuzes kan maken. Hoe gaaf is het om dit in te zetten voor andere doeleinden dan marketing, want mogelijkheden voor recruitment, onboarding en online training liggen binnen handbereik.

Maar hoe bereid je nu een effectieve interactieve video voor? Zo eentje die de kijker echt betrekt in de leerervaring, hem deelnemer maakt en waarmee het beoogde leereffect optreedt?! Onderstaand 5 tips voor het bouwen van een effectieve interactieve video :

 • #1 Stel het doel vast
  Bedenk allereerst welk doel de interactieve video krijgt. Moeten er nieuwe medewerkers gezocht of getraind worden en dient de video als kennismaking met de organisatie? Of gaat het om een beveiligingsprotocol waar praktijksituaties voor gesimuleerd moeten worden, zodat hier op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Het hoofddoel van de video vormt de basis van het ontwerp.
 • #2 Bepaal de gewenste interactie met paden
  De term die hiervoor gehanteerd wordt is branching, omdat het ontwerp voor een interactieve video er vaak uitziet als een boom met allerlei vertakkingen. Belangrijk is hierbij dat je weet waar de takken of paden op uit moeten komen. Wil je dat de nieuwe medewerker door deze video kennismaakt met de 4 kernwaarden van de organisatie? Dan zijn dat de verschillende paden die afgelegd moeten worden.
 • #3 Pas (relevante) storytelling toe
  Door een verhaal neer te zetten creeër je een belevenis. Met een verhaal pak je de aandacht en houd je deze gedurende de video vast. Dat verhoogt niet alleen de conversie maar zorgt er ook voor dat de informatie beter blijft hangen. Het wordt pas een echte persoonlijke leerreis door keuzes voor te schotelen die bepalen hoe de video verloopt. De content wordt pas relevant als de gesimuleerde situatie realistisch is neergezet. Laat de scenario’s zo dicht mogelijk aansluiten op de praktijk. Via video kan zo geoefend worden met bijvoorbeeld gevaarlijke situaties die in het echt lastig kunnen worden nagebootst, maar die wel nuttig zijn om iemand op voor te bereiden of in te trainen. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om veiligheidsissues zoals het uitbreken van een brand of een bloeding tijdens een operatie.
 • #4 Houd de filmpjes kort(KISS)
  KISS = Keep It Short & Simple! Deze richtlijn aanhouden voorkomt dat de kijker verveeld raakt. De lengte van de video is van bewezen invloed op de betrokkenheid. Wil je een onderwerp uitgebreider belichten, kies dan voor meerdere mini-video’s zodat de kijker niet te veel cognitief belast wordt en afhaakt. De vuistregel die we bij UP vaak hanteren is 30 tot 60 seconden per scenario.
 • #5 Moedig nieuwe pogingen aan
  Door de keuzes die de kijker maakt, belandt hij of zij in verschillende vervolgsituaties. Dat vervolg verschaft een vorm van feedback waardoor duidelijk wordt of de juiste keuze is gemaakt of niet. Het is belangrijk dat de kijker voldoende getriggerd wordt om opnieuw een poging te wagen. Enerzijds vanuit nieuwsgierigheid naar de andere vervolgsituaties en anderzijds omdat de feedback op een goede manier gebracht wordt. Dat kan door een vleugje humor toe te passen of door op wat extremere wijze duidelijk te maken wat een consequentie kan zijn van een bepaalde keuze.

Informatie | Advies

Informatie of vrijblijvend advies over onze Videoproducties?